21. Yüzyılın Kadın Düşünürü Alev Alatlı “Ortaçağlar”

12.03.2024 12:36

11.03.2024  tarihinde 12.30'da ilk olarak TRT Erzurum Radyosuna konuk olan Dr. Öğr. Üyesi Esra Çıplak, seminer ile ilgili burada anlatı yaptı. 14.00'da Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Celal Öney’in takdimi ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, hem merhume Alev Alatlı’nın çağın düşünürü olarak önemine dikkat çekerken hem de 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı’nın kabulüne atıfta bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Esra Çıplak sunumunda Alev Alatlı'nın entelektüel kişiliğine dair bilgi verirken seminerin konusu olan eser dizisinden ve bu eserlerin önemine vurgu yaptı. 8 Mart Kadınlar Günü hasebiyle Alev Alatlı’nın konuya yaklaşımına da atıfta bulunan Çıplak, Batı “Batıya Yön Veren Metinler” adlı kitap serisini tanıttı Eserin 1. Cildi olan Kökler Ortaçağlar anlatıldı. Eserin içeriği, bilgilerin kaynağı, bilimsel yöntemi anlatıldıktan sonra içerik ile ilgili bilgiler verildi. Batı dünyasının geleneklerini; Yahudi-Hıristiyan, ve Yunan-Roma (veya klâsik) olmak üzere iki temele dayandırdığını ifade etmektedir. Batıda farklı inanışların olmasına rağmen Yahudilik ve Hıristiyanlığın kutsal kitaplarındaki metinler okuyucuya sunulmuştur. Alatlı, Batı felsefesinin izlerini Yunan’da aramaktadır. Sokrat, Eflatun, Aristo, Seneca, Tukidides, Cicero, Machivelli, Aziz Augustine, Dante ve Padovalı Marsilius’u Batı medeniyetinin inşasındaki entelektüel yorumlarından örneklerle açıklar. Nihayetinde eserin bütününden antik Yunan’ın soyut algılamaları Batı’da dinsel düşüncelerin gelişmesine katkı sağlarken dini geleneklerin sürdürüldüğü Roma’nın kurumsal yapısı da Batı düşünce sistemini dini temelde müesseseleştiği çıkarımı elde edilebilir.

8 Mart Kadınlar Günü’ne atfen, 21. Yüzyılın Kadın Düşünürlerinden Alev Alatlı’nın dünyayı algılama serüveninden olan Batıya Yön Veren Metinler, Batının kendi medeniyet metinlerinden mülhemdir.

TRT Erzurum Radyosu’nda bu konu ile ilgili olarak 12.30’da söyleşiye katılan Dr. Öğr. Üyesi Esra Çıplak, Alev Alatlı şahsında, kadınların gelebilecekleri noktaya da dikkat çekti.

Programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ile birlikte GESOM Müdür Yrd. Prof. Dr. Nevin Turan Özek, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Hidayet Kara, Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Celal Öney, üniversitemizin kıymetli hocaları ve öğrencileri teşrif ettiler.