Ortaçağ Yazma Eserlerinde Ok Atış Teknikleri

07.11.2023 14:28

GESOM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Esra ÇIPLAK “Ortaçağ Yazma Eserlerinde Ok Atış Teknikleri” konulu seminer verdi. 9.-14. yüzyıllarda yazılmış eserlerdeki minyatür ve çizimlerin görselleriyle yapılan sunumda bu yazma eserlerin ana konusu olan Furûsiyye İlminin açıklanması ile seminer başladı. Furûsiyye ilminin bir fenn ve sanat olarak adlandırıldığını ifade eden Dr. Esra bu fennin; binicilik, atlı mızrak becerileri, yakın dövüş, silah kullanımı, çevgân/la‘bü’l-kürre, okçuluk (kabak vd.), avcılık, güreş, yüzme ve satranç gibi disiplinlerini de içerirken cesaret, yiğitlik, cömertlik erdemiyle, veterinerlik bilimi ve savaş sanatı ile ilgili de bilgileri muhteva olduğunu ifade etti. Furûsiyye ilminden olan okçuluğun ‘ilm en-nüşşâb olarak malum olduğunu ve ok atış usulleri ile diğer malumatın bahsedilen eserlerde nasıl geçtiğini anlattı. Ebû Muhammed Abdurrahman b. Ahmed et-Taberî, Kitabü’l-vâzıh fi’r-remi ve’n nüşşâb, İbn Ahî Huzzam, Kitabu’l-mahzûn ve câmi‘u’l-fünûn, Tayboğâ el-Beklemişî el-Yunânî, Buğyetü'l-merâm fi remâyeti'n-nüşşâb, Muhammed b. İsa b. İsmail el-Hanefī el-Aksarâyî, Nihâyetü’s-sûl ve’l-emniyyeti fî teallümi a‘mâli’l-furûsiyye ve Münyatü’l-guzât’tan örnekler veren Dr. Esra, sunumunu katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Seminere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar KARADAĞ ve Genel Sekreter Yardımcısı Uğur İnan KAKI de teşrif ettiler. Muş Alparslan Üniversitesinin kıymetli hocaları ve öğrencileri programa katılırllarken Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa ALİCAN’a gıyaben teşekkür edilerek program sona erdi.